Τσίπρας: Στόχος η αποκλιμάκωση της ανεργίας κατά 2,5% ετησίως

«Στόχος μας η αποκλιμάκωση της ανεργίας κατά 2,5 μονάδες ετησίως», είπε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας ο οποίος συνεχίζει τον κύκλο των επισκέψεών του σε καίριας σημασίας υπουργεία που άπτονται άμεσα της καθημερινότητας του πολίτη.

Ο κ. Τσίπρας βρέθηκε στο Εργασίας όπου είχε συνάντηση και αναλυτική ενημέρωση από την ηγεσία του υπουργείου και συγκεκριμένα από την Έφη Αχτσιόγλου, με την οποία είχε και θερμό εναγκαλισμό κατά την είσοδό του.

«Παλεύουμε σε συνθήκες κρίσης για την διάσωση του κοινωνικού κράτους» σημείωσε μεταξύ άλλων η υπουργός Εργασίας.

«Για αποκλιμάκωση της ανεργίας», έκανε λόγο ο πρωθυπουργός.

Τόνισε μάλιστα ότι «η αποκλιμάκωση το επόμενο διάστημα θα επιταχυνθεί με ρυθμό 2,5 μονάδων ετησίως».

«Η σημερινή επίσκεψη μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τη διαφορά ανάμεσα στο υποτιθέμενο success story των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και την πραγματική επιτυχία που οδηγεί στην ανάκαμψη που είναι αισθητή στην καθημερινότητα των ανθρώπων»,συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Εξήγγειλε πως η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή ένα μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργοδότες που θα μετατρέψουν τους εργαζόμενους με μπλοκάκι σε μισθωτούς.

Είπε επίσης πως το πρώτο εξάμηνο ο ΕΦΚΑ καταγράφει πλεόνασμα που πλησιάζει τα 100 εκατ. ευρώ. Το 2015 παραλάβαμε, είπε, ταμειακό έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ προσθέτοντας πως ο προϋπολογισμός για τις κοινωνικές δαπάνες από τα 780 εκατ. ευρώ το 2015 έφτασε στα 1.570 εκατ. ευρώ το 2017, ενώ το 2019 προβλέπεται οι δαπάνες αυτές να ξεπεράσουν τα 2.570 εκατ. ευρώ.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το τελευταίο διάστημα έχουμε στον ιδιωτικό τομέα αύξηση 9,34% του μέσου μηνιαίου μισθού.

Δήλωσε παράλληλα ότι σχεδιάζεται πρόγραμμα που θα προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων και την επανεκπαίδευσή τους συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ που θα καλύψει σε πρώτη φάση 50.000 εργαζόμενους