• Αρχική
  • Κοινωνία
  • Δικαστική απόφαση – σταθμός ανοίγει τον δρόμο για τις γερμανικές αποζημιώσεις του Διστόμου

Δικαστική απόφαση – σταθμός ανοίγει τον δρόμο για τις γερμανικές αποζημιώσεις του Διστόμου

Άνοιξε ο δρόμος για να εισπράξουν τις πολεμικές επανορθώσεις οι οικογένειες των θυμάτων των ναζί στο Δίστομο, μετά από απόφαση-σταθμό του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ιταλίας.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο άναψε το «πράσινο φως», στο να κατασχεθούν οι εισπράξεις από τα εισιτήρια των ιταλικών σιδηροδρόμων, στα οποία είχε μερίδιο και ο γερμανικός σιδηρόδρομος, καθώς κάποιες γραμμές του ανήκουν.

Το ιταλικό δικαστήριο, στις 4 Σεπτεμβρίου, έκρινε, σε ανώτατο επίπεδο και οριστικά και αμετάκλητα, ότι ορθώς το Δίστομο διεκδικεί να εισπράξει το ποσό των 25.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις «Δικογραφίες», το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας, με την υπ΄αριθμόν 21995/2019 απόφαση του, απέρριψε την προσφυγή της εταιρίας γερμανικών σιδηροδρόμων, που ζητούσαν να μην κατασχεθούν οι εισπράξεις από τα εισιτήρια των ιταλικών σιδηροδρόμων, προκειμένου να δοθούν για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των κατοίκων του Διστόμου.

Σημειώνεται πως οι κάτοικοι του Διστόμου είχαν προσφύγει και στο παρελθόν στα ιταλικά δικαστήρια, τα οποία του δικαίωσαν αρχικά, δίνοντας τους το «πράσινο φως”»για να κατασχεθεί ένα ακίνητο στη λίμνη Κόμο. Ωστόσο, οι αποφάσεις των ιταλικών δικαστηρίων είχαν προσκρούσει, στη συνέχεια, στην απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, που έκρινε ότι, το ακίνητο στη λίμνη Κόμο ήταν πολιτιστική κληρονομιά.

Οι οικογένειες θυμάτων του Διστόμου ανέθεσαν την υπόθεσή τους στον Γερμανό δικηγόρο Γιόαχιμ Λάου, ο οποίος κατέθεσε σχετικές αγωγές στο ιταλικό συνταγματικό δικαστήριο, απορρίπτοντας την επιχειρηματολογία περί «ασυλίας» του κράτους στη συγκεκριμένη περίπτωση.

«Η δική μου επιχειρηματολογία είναι ότι τα θεμελιώδη δικαιώματα δεν πρέπει να θεωρούνται υποδεέστερα από τις κοινές αρχές του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο ίδιος.