• Αρχική
  • Κοινωνία
  • Σε κλίμα οδύνης και θρήνου η νεκρώσιμος ακολουθία για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα

Σε κλίμα οδύνης και θρήνου η νεκρώσιμος ακολουθία για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα

Σε κλίμα οδύνης οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία το μεσημέρι της Πέμπτης, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας.

Χιλιάδες πολίτες βρέθηκαν από νωρίς το πρωί στους Βουλιαράτες για να πουν το τελευταίο αντίο στον 35χρονο, ο οποίος έπεσε νεκρός από αλβανικά πυρά, με τους περισσότερους να κρατούν ελληνικές σημαίες.

Η νεκρώσιμη ακολουθία εψάλη σε κλίμα οδύνης και θρήνου στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου, ενώ νωρίτερα, η σορός είχε τεθεί στην κεφαλή της νεκρικής πομπής με την οικογένεια του 35χρονου Κωνσταντίνου Κατσίφα να τον «ακολουθεί» στην τελευταία του διαδρομή.

Οι χιλιάδες πολίτες που βρέθηκαν στην κηδεία τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο και φώναξαν συνθήματα, όπως «Κατσίφα ζεις, εσύ μας οδηγείς», «αθάνατος», «ήρωας» καθώς και συνθήματα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Κατά τη νεκρώσιμη πομπή ακούστηκαν μοιρολόγια και τραγούδια της Βορείου Ηπείρου.

Μετ’εμποδίων το ταξίδι των Ελλήνων στους Βουλιαράτες

Σε φορτισμένο κλίμα και με αυξημένα μέτρα ασφαλείας διεξήχθη από νωρίς το πρωί η προσέλευση του κόσμου.

Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης χιλιάδες Έλληνες περνούσαν τα σύνορα για να φτάσουν μέχρι το χωριό που άφησε την τελευταία του πνοή ο 35χρονος. Σύμφωνα με πληροφορίες πάνω από 2.000 άτομα ανέμεναν οι Αρχές ότι θα περάσουν στην Αλβανία για να συμπαρασταθούν στην οικογένεια και να πουν το τελευταίο αντίο στον Κωνσταντίνο.

Οι αυξημένοι έλεγχοι στα ελληνοαλβανικά σύνορα προκάλεσαν την αντίδραση των Ελλήνων καθώς οι αλβανικές αρχές στον Μεθοριακό Σταθμό της Κακαβιάς απαγόρευαν την είσοδο στη χώρα ατόμων με διάφορες προφάσεις.

Σύμφωνα με καταγγελίες δεν επετράπη ή είσοδος ατόμων με ελληνικές σημαίες και μπλούζες που έγραφαν «Βόρεια Ήπειρος», ενώ οι αρχές της Αλβανίας εμπόδισαν έναν άνδρα που είχε τατουάζ με την ελληνική σημαία να περάσει στη χώρα.

Την ίδια στιγμή, άλλες καταγγελίες συνεχίζονταν με πολίτη να αναφέρει ότι του απαγόρευσαν να περάσει τα σύνορα, λέγοντας του ότι είναι ανεπιθύμητος στη χώρα, ενώ στη συνέχεια τον απείλησαν ότι αν δεν γυρίσει πίσω στην Ελλάδα «σε παίρνω αυτόφωρο και δεν γλιτώνεις ποτέ από εδώ».

Ενώ και μια δικηγόρος, φίλη της οικογένειας έκανε λόγο για απίστευτη ταλαιπωρία στην διαδικασία εξακρίβωσης στοιχείων πριν περάσει τα σύνορα.

Την ίδια στιγμή το αλβανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fax News έκανε λόγο για τέσσερις προαγωγές ελλήνων με την κατηγορία της υποκίνησης εθνικιστικού και θρησκευτικού μίσους.

Σύμφωνα με την ελληνική αστυνομία έως τις 12:30 είχαν περάσει τα σύνορα 1.100 Έλληνες, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 2.000 παρευρίσκονται στην κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Τα πρακτορεία έδιναν από νωρίς φωτογραφίες από το νεκροταφείο του χωριού του Κ. Κατσίφα και του τάφου του ο οποίος είναι ήδη σκεπασμένος με την ελληνική σημαία

. Αυτοσυγκράτηση συστήνουν οι ελληνικές Αρχές

Νωρίτερα τα υπουργεία Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη απηύθυναν έκκληση στους Έλληνες που μεταβαίνουν στις Βουλιαράτες να δείξουν αυτοσυγκράτηση και σεβασμό.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται από παράγοντες και των δύο υπουργείων, «καλούνται οι Έλληνες πολίτες που μεταβαίνουν στις Βουλιαράτες για την κηδεία, να τιμήσουν το νεκρό επιδεικνύοντας αυτοσυγκράτηση και σεβασμό στην οικογένεια και την τελετή».