• Αρχική
  • Κοινωνία
  • Τι απαντά το υπουργείο Παιδείας στα περί λάθους στα μηχανογραφικά

Τι απαντά το υπουργείο Παιδείας στα περί λάθους στα μηχανογραφικά

Κανένα λάθος δεν έγινε στα μηχανογραφικά δελτία απαντάει το υπουργείο σχετικα με την καταγγελία που έγινε χθες απο την ΑΔΕΔΥ αλλά και βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Όπως αναφερόταν στην καταγγελία της ΑΔΕΔΥ, στο φετινό μηχανογραφικό δελτίο των υποψηφίων για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ καταγράφονται με την ίδια ονομασία σχολές οι οποίες δεν θεωρούνται ισότιμες και συνεπώς έχουν και διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα. Η επιστολή συγκεκριμένα αναφέρεται στη σχολή των Πολιτικών Μηχανικών στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, όπου οι σπουδές είναι τετραετείς ενώ στα άλλα πανεπιστήμια έχουν διάρκεια πέντε ετών.

Το υπουργείο Παιδείας απαντάει ότι «ποτέ και για καμία Σχολή ή Τμήμα δεν έχει υπάρξει στα Μηχανογραφικά Δελτία των Πανελλαδικών Εξετάσεων «αστερίσκος» ή άλλου είδους επισήμανση σχετική με τη διάρκεια σπουδών και το επίπεδο των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Άλλωστε το ίδιο δημοσίευμα αναιρεί τα όσα υποστηρίζει στον τίτλο του και στο ρεπορτάζ, από το ίδιο το ρεπορτάζ! Αναφέρει ως παράδειγμα τη Σχολή Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που είναι 4ετούς φοίτησης, ενώ η ίδια σχολή των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Πάτρας είναι 5ετούς φοίτησης.

Ακόμη ότι «όλες οι σχολές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής είναι 4ετούς φοίτησης, απονέμουν πτυχία ισότιμα των υπολοίπων Ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Πανεπιστημίων και ΤΕΙ), δηλαδή διπλώματα επιπέδου 6 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων και οι απόφοιτοι λαμβάνουν αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα, όπως ρητά αναφέρεται στον νόμο 4521/2018. Πλήθος ρεπορτάζ στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο δημοσιεύτηκαν πριν και μετά την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Στην ιστοσελίδα του υπουργείου άλλωστε υπάρχουν όλα τα σχετικά και μόνο έλλειψη πληροφόρησης δεν μπορεί να ισχυριστεί ο κάθε ενδιαφερόμενος».

Τέλος τονίζει ότι «είναι απολύτως γνωστό ότι ο νόμος 4485/2017 προβλέπει ότι μόνο τα πενταετή προγράμματα σπουδών αποδίδουν πτυχίο που ακαδημαϊκά είναι επιπέδου μάστερ (επίπεδο 7). Ως γνωστόν δεν δικαιολογείται σε καμία λειτουργία του κράτους άγνοια νόμου. Επιπλέον, είναι απαράδεκτη η υποτίμηση των πτυχίων που θα απονέμει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ως «κατώτερων» και μάλιστα χαρακτηρίζοντάς τα ως «πτυχία ΤΕΙ» όταν εδώ και χρόνια τα πτυχία των ΤΕΙ λόγω της ανωτατοποίησης και της 4ετους φοίτησης είναι πλέον ισότιμα των Πανεπιστημίων».