• Αρχική
  • Διεθνή
  • Έπαινοι Ομπάμα σε Μέρκελ, μηνύματα σε Τραμπ - Μέρκελ: Πλατφόρμα μας η δημοκρατία

Έπαινοι Ομπάμα σε Μέρκελ, μηνύματα σε Τραμπ - Μέρκελ: Πλατφόρμα μας η δημοκρατία

 Με επαίνους στην Άνγκελα Μέρκελ, μηνύματα στον Ντόναλντ Τραμπ για σειρά θεμάτων, όπως το θέμα της Κριμαίας και το περιβάλλον, και με κανένα σχόλιο για το ελληνικό χρέος, μέχρι στιγμής, παρά μόνο μια νύξη περί ορισμένων «διαφορών», η κοινή συνέντευξη Τύπου του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ με την γερμανίδα καγκελάριο. 

 
Ο Μπαράκ Ομπάμα αποκάλεσε μεγάλη φίλη και σύμμαχο την καγκελάριο, επισημαίνοντας ότι «δεν θα μπορούσα να ζητήσω πιο σταθερή και αξιόπιστη εταίρο. Σε ευχαριστώ για τη φιλία σου, την ηγεσία σου και τη δέσμευση για τη συμμαχία μας». 
 
Αναφερόμενος στην 25η επέτειο για την επανένωση της Γερμανίας, ο Ομπάμα έκανε λόγο για δέσμευση των ΗΠΑ στη δημοκρατία, την αξιοπρέπεια όλων των ανθρώπων, χαρακτηρίζοντας ως «ακρογωνιαίο λίθο» τη συμμαχία των ΗΠΑ με τους Ευρωπαίους στο ΝΑΤΟ. 
 
«Οι ΗΠΑ έχουν βασικό ενδιαφέρον για τη σταθερότητα της ηπείρου (σ.σ Ευρώπη)... Με την καγκελάριο συζητήσαμε την ανάγκη ανταγωνιστικότητας ΕΕ και ΗΠΑ, την ανάγκη ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Είναι σημαντικό οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν και τα κανάλια επικοινωνίας να παραμείνουν ανοιχτά» επισήμανε ο αμερικανός πρόεδρος. 
 
Όπως τόνισε ο Ομπάμα, οι αγορές μπορούν να δημιουργήσουν ευημερία υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το ευρωπαϊκό πρότζεκτ «αντιμετωπίζει προκλήσεις». «Στόχος μας είναι η μείωση των ανισοτήτων» τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα.
 
Ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε επίσης ένα «διαφανές πλαίσιο» και τις ομαλότερες δυνατές διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση. Η ΕΕ, προειδοποίησε, παραμένει μια από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες επιτυχίες, που δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, πρέπει να καλλιεργούνται και να ενισχύονται. «Η διχασμένη Ευρώπη του περασμένου αιώνα μάς θυμίζει την ανάγκη να συνεργαστούμε για τη διασφάλιση ευημερίας και ασφάλειας στην Ευρώπη και παγκοσμίως» υπογράμμισε. 
 
Ο Ομπάμα ακόμα έδωσε μεγάλη έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, σημειώνοντας ότι «και τα δύο έθνη μας με υπερηφάνεια συμμετείχαν στη συμφωνία του Παρισιού, την οποία ο κόσμος θα πρέπει να εφαρμόσει γρήγορα. «Επαίνεσα την ηγεσία της καγκελαρίου Μέρκελ, και του προέδρου Ολάντ για να επιλυθεί το θέμα της Κριμαίας και να παραμείνουν οι κυρώσεις μέχρι η Ρωσία να συμμορφωθεί με τη συμφωνία του Μινσκ» δήλωσε δε, ενώ επαίνεσε τη συμβολή της Γερμανίας σε Ιράκ και Συρία. «Χρειάζεται συναίνεση του λαού για μια συμφωνία στο Συριακό, δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση αν τους σκοτώνεις» παρατήρησε μάλιστα σκωπτικά για τον Μπασάρ αλ Άσαντ. 
 
«Αν θες ένα μοντέλο για το τι είναι δυνατόν, δες το Βερολίνο, δες τη Γερμάνια, την Άνγκελα Μέρκελ και την προσωπική της ιστορία… Ενδεικτική για το τι έκαναν οι Γερμανοί και πρέπει να είναι περήφανοι γι’ αυτό» παρατήρησε. 
 
 
 
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε επίσης τη γερμανίδα καγκελάριο «έξοχο εταίρο». «Ίσως είναι ο μόνος ηγέτης που έχει απομείνει από τους κοντινούς μας συμμάχους μας που από τότε που ήρθαμε στην εξουσία. Είμαστε βετεράνοι» χαριτολόγησε, έχουμε τις διαφορές μας, αλλά προσέχει τους πολίτες της και έχει εικόνα για όσα συμβαίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο. «Mπορεί να την υποστήριζα αν ήμουν εδώ, δεν ξέρω αν αυτό της κάνει κακό ή τη βοηθά» ανέφερε μάλιστα σε ερώτηση αν θα την ψήφιζε αν είχε γερμανική υπηκοότητα. 
 
«Αν δεν ψηφίσει το 43% των ψηφοφόρων στις ΗΠΑ, τότε η δημοκρατία χάνει δυνάμεις, αν δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε μεταξύ σοβαρών επιχειρημάτων και προπαγάνδας τότε έχουμε πρόβλημα… Αν δαιμονοποιούμε τους αντιπάλους μας, τότε η δημοκρατία θα καταρρεύσει» προειδοποίησε. Ο Ομπάμα εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία του για το γεγονός ότι οι νέοι στην Ευρώπη συχνά ξεχνούν ή δεν γνωρίζουν το ταραγμένο παρελθόν της. 
 
Ταυτόχρονα, δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος για τη θητεία του Τραμπ στο Λευκό Οίκο, καθώς, όπως είπε, «τα καθήκοντα σε απαιτούν σοβαρότητα, και αν δεν είσαι σοβαρός, τότε πιθανότητα δεν θα βρίσκεσαι εκεί για πολύ». «Πιστεύω ότι θα δει σχετικά γρήγορα ότι τις απαιτήσεις και τις ευθύνες των ΗΠΑ δεν μπορείς να τις αντιμετωπίζεις επιπόλαια» θα εργαστώ για να βοηθήσω προς αυτή την κατεύθυνση, συμπλήρωσε. 
 
Τις κοινές αξίες της Γερμανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών επισήμανε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στις κοινές δηλώσεις της με τον αμερικανό πρόεδρο στο Βερολίνο, υπό τη σκιά της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
 
Πλατφόρμα μας είναι «η δημοκρατία, η ελευθερία, ο σεβασμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ειρηνική παγκόσμια τάξη», τόνισε η κ. Μέρκελ.
 
Πρόσθεσε πως Γερμανία και Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να «διαμορφώσουν» την παγκοσμιοποίηση, όμως δεν είναι δυνατό να διολισθήσουμε στην εποχή πριν την παγκοσμιοποίηση.
 
Η καγκελάριος στάθηκε επίσης στη συμφωνία του Παρισιού για την προστασία του περιβάλλοντος, σημειώνοντας τη σημασία της, και προσθέτοντας αιχμηρά ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει αλλαγή ρητορικής στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.