• Αρχική
  • Διεθνή
  • «Αγώνας δρόμου» για τη Μέι: Φαίνεται να κερδίζει τη στήριξη των «158»

«Αγώνας δρόμου» για τη Μέι: Φαίνεται να κερδίζει τη στήριξη των «158»

Φωτιά έχουν πάρει τα γραφεία στοιχημάτων εν όψει της αποψινής κρίσιμης ψηφοφορίας επί της μομφής που κατέθεσαν εναντίον της βουλευτές των Συντηρητικών. Ήδη τα περισσότερα καθρεφτίζουν τη νίκη της Μέι.

Μεγάλες στοιχηματικές εταιρείες όπως τα William Hill, Paddy Power και Ladbrokes δίνουν μεγάλες πιθανότητες στη νίκη της Μέι, οι οποίες αγγίζουν το 86%. Ωστόσο ας μην ξεχνάμε πως τα γραφεία στοιχημάτων έχουν αστοχήσει σε προβλέψεις τους στο παρελθόν. Πριν από το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016, προέβλεπαν ότι υπήρχε μεγάλη πιθανότητα οι ψηφοφόροι να υποστηρίξουν την παραμονή της χώρας στην Ένωση.

Από την άλλη όμως, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters 158 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στην πρωθυπουργό πριν από την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που θα διεξαχθεί αργότερα σήμερα. Το ίδιο έδειξε και η καταμέτρηση που έκανε το BBC, μετά τη δημοσιοποίηση της οποίας η λίρα άρχισε να σημειώνει άνοδο.

Η Μέι θα πρέπει να εξασφαλίσει απλή πλειοψηφία –158 σε σύνολο 315 βουλευτών- προκειμένου να παραμείνει ηγέτης των Συντηρητικών. Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων τόνισε ότι δεν θα ήταν προς το συμφέρον της Βρετανίας η διεξαγωγή εκλογών, όταν ρωτήθηκε από βουλευτή της αντιπολίτευσης αν θα προκηρύξει εκλογές ή ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit.

«Νομίζω πως οι εκλογές αυτή την ώρα δεν θα ήταν προς το εθνικό συμφέρον, καθώς βρισκόμαστε στο μέσο των διαπραγματεύσεών μας» είπε χαρακτηριστικά.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός τόνισε νωρίτερα ότι «υπηρέτησα αυτό το κόμμα και θα δώσω μάχη με όλες μου τις δυνάμεις στην σημερινή ψηφοφορία». «Μια αλλαγή στην ηγεσία του κόμματος αυτή τη στιγμή θα θέσει σε κίνδυνο την χώρα μας» τόνισε έξω από την Ντάουνινγκ Στρήτ.

«Υπηρετώ το εθνικό συμφέρον» πρόσθεσε η Μέι, επισημαίνοντας ότι κατά τη γνώμη της μια συμφωνία με την Ε.Ε. είναι εφικτή, «είναι στο χέρι μας», όπως είπε.

Από την πλευρά του ο βρετανός υπουργός Δικαιοσύνης, Ντέιβιντ Γκάουκ, δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ότι σε περίπτωση που η πρόταση μομφής υπερψηφιστεί, τότε η αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε. αναπόφευκτα θα καθυστερήσει και δεν θα γίνει στις 29 Μαρτίου όπως έχει προγραμματιστεί.

Αργά χθες το βράδυ έγινε γνωστό ότι συγκεντρώθηκε ο αριθμός των 48 επιστολών που απαιτούνταν προκειμένου να κατατεθεί η πρόταση μομφής σε βάρος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι από το κόμμα τη.

Η συγκέντρωση του απαιτούμενου αριθμού των επιστολών για την «καθαίρεση» της βρετανίδας πρωθυπουργού έρχεται στον απόηχο της άκαρπης συνάντησης της Μέι με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ κατά τον έκτακτο γύρο συναντήσεων που είχε την Τρίτη με ευρωπαίους αξιωματούχους, για να επιχειρήσει να εξασφαλίσει εγγυήσεις όσον αφορά τον ιρλανδικό «μηχανισμό ασφαλείας» (backstop).